Ћирилица
Семенченко-Николић, Валентина
Афилијација
Варијанте имена
Valentina, Semenčenko-Nikolić
Валентина, Семенченко-Николић
Valentina Nikolić
Valentina V. Nikolić
Valentina V Nikolić
Valentina V Nikolic
Nikolić, V.
Nikolić, V
Nikolić, Valentina
Nikolić, Valentina V.
Nikolić, Valentina V
Nikolic, Valentina
Nikolic, V
Nikolic, Valentina V
Valentina Semenčenko
Valentina V. Semenčenko
Semenčenko, Valentina V.
Semenčenko, V. V.
Nikolić, V. V.
Semenčenko, Valentina
Semenčenko Valentina
Valentina Semečenko
Nikolić V. V.
eCris ID
Биографија
Валентина Николић је дипломирала на Технолошко-металуршком факултету, одсек за Биохемијско инжењерство и биотехнологију Универзитета у Београду 2007. године где је одбранила идокторску дисертацију 2013. Од 2008. до 2010. године Валентина Николић је радила као млађи истраживачу Институту за кукуруз у Групи за прехрамбену технологију и биохемију, а 2014. наставила јеистраживачки рад у Институту као самостални истраживач. У звање вишег научног сарадника за биотехничке науке – прехрамбена технологија изабрана је 2022. године. Области истраживања су: хемија житарица; квалитет зрна, могућности искоришћења нуспроизвода житарица, прехрамбена влакна, биотехнологија ферментације, ензимски процеси; in vitro сварљивост; анализа и побољшање хране и хране за животиње и биоетанол. Учествовала је у два национална истраживачка пројекта „Генетички ресурси кукуруза као извор побољшања квалитета зрна и отпорности на сушу“ (2011-2019) и „Унапређење кукуруза и соје молекуларним и конвенционалним оплемењивањем“ (2011-2019) финансираних од странеМинистарства науке Републике Србије, једном интернационалном (COST Action CA21149 „Reducingacrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine – ARCYRED“). Учествовала је у Билатералном пројекту између Републике Турске и Републике Србије (451-03-812/2021-14/10): Effects of different farming practices on free asparagine level and acrylamide forming potential of corn genotypes (AspaRedCorn) (2021-2023). Члан је Друштва прехрамбених технолога Србије и Друштва генетичара Србије. Објавила је укупно 146 радова и саопштења укључујући 15 радова у међународним часописима и два поглавља у међународним књигама.
 
Интересовања
прехрамбена технологија биљних производа, житарице, кукуруз, ферментација, биоетанол, храна за животиње, биоактивна једињења, безбедност хране, акриламид,
Учитавање... 7 0 20 0 false