Ћирилица
Царић, Маријана
|
Варијанте имена
Marijana, Carić
Маријана, Царић |
eCris ID
|
Картон Војводине ИД
|
Биографија
Prof. dr Marijana Carić je doktorirala na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u oblasti tehničkih nauka, istraživanjem kazeinskih micela u model sistemima.
Redovan profesor je od 1985. godine na Tehnološkom fakultetu Univeriteta u Novom Sadu, za predmete Tehnologija mleka i mlečnih proizvoda i Metode konzervisanja, i šef Katedre za tehnologije konzervisane hrane od 2003. do 2006. godine. Prodekan je za nauku Tehnološkog fakulteta u 3 mandata. Član je Direktorijuma Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine RS od 2002. -2007.g. Recenzent je Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) u visokom obrazovanju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Publikovala je oko 230 naučnih radova, od kojih oko 50 u međunarodnim i vodećim međunarodnim časopisima. Objavila je 8 knjiga na našem jeziku. Autor je knjige: “Concentrated and Dried Dairy Products’’, VCH Publishers Inc, New York, 1994. Koautor je 16 knjiga kolektiva autora vodećih svetskih izdavača (Wiley, Elsevier, Champan&Hall, Academic Press, Blackwell Publishing). Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih kongresa i simpozijuma sa autorskim radovima i/ili plenarnim predavanjima po pozivu. Kreator je, zajedno sa saradnicima, više novih proizvoda. Bila na usavršavanju u Švajcarskoj na Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich; Nemačkoj u Milchversorgung Rheinland GmbH, Köln; i, kao gostujući profesor na Utah State University, Logan u USA. Prof. Carić, zajedno sa saradnicima, ima registrovan patent na nacionalnom nivou M92 (12) ‘Sveži sir fermentisan kombuhom’ Glasnik intelektualne svojine, 2021/4, str. 14-15. Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Beograd. ISSN 2217-9143 (online). Nosilac je više domaćih i međunarodnih priznanja za doprinos razvoju nauke i primenu rezultata naučnih istraživanja u industriji u oblasti biotehnologije. Posebno se ističe nagrada Marshall-Rhone-Poulenc International Dairy Science Award, koja se dodeljuje svake godine jednom stručnjaku u svetu van USA i Kanade, za dostignuća u istraživanjima iz hemije, biohemije, tehnologije i inženjerstva u oblasti industrije prerade mleka. Nosilac je priznanja Certificate of Appreciation, USDA, USA,1990., za uspešno rukovođenje i realizaciju projekta „Advancement by Usage Membrane Processes in Dairy Technology, rađenog u saradnji Tehnološkog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Cornell University, USA, kao i priznanja Superior Achievement Award, 1991., Protein Technologies International, USA. Rukovodilac je i učesnik i drugih međunarodnih projekata, kao EUREKA, IPA,TEMPUS, finansiranih od EU, kao i brojnih nacionalnih projekata. Mentor je za ocenu i odbranu doktorskih disertacija na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, i član Komisija za ocenu i odbranu doktorskih teza na Veterinarskom i Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nominovana je i izabrana za člana International Academy of Food Science and Technology, London, 2004. Za zasluge u međunarodnoj naučnoj afirmaciji Tehnološkog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu izabrana je u zvanje profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu, 2008.godine. Od 2006.godine radi na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, gde je rektor od 2007.- 2010.g. Sada je predsednik Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. |
|
Интересовања
Технологија млека и млечних производа, прехрамбени инжењеринг
|
|