Резултати

еНаука >  Резултати >  Tehničko rešenje je urađeno za potrebe vojnog istraživačkog centra „Forsvarets Forsknings Institutt (FFI) – Norvegian Defence Research Establishment“, Kjeller, Norway pri Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške.
Назив: Tehničko rešenje je urađeno za potrebe vojnog istraživačkog centra „Forsvarets Forsknings Institutt (FFI) – Norvegian Defence Research Establishment“, Kjeller, Norway pri Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške.
Аутори: Siniša Vlajić  ; Milan Martić  ; Mitar Kovač; Spasoje Mučibabić; Nenad Aničić  ; Dejan Stojković; Slađan Babarogić  ; Sava Čavoški; Ilija Antović  ; Miloš Milić;
Година: 2011
Публикација: Kostmod 4.0
Тип резултата: Техничко решење
URI: https://enauka.gov.rs/handle/123456789/157871
Извор метаподатака: Migrirano iz RIS podataka
Напомена: Tehničko rešenje se koristi u Forsvarets Forsknings Institutt, Kraljevina Norveška, kao i u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, Uprava za strategijsko planiranje Rezultati primene tehničkog rešenja se koriste za podršku procesima strateškog planiranja odbrane i dugoročnu analizu troškova, na osnovu koje se vrši proces kreiranja predloga budžeta. Na ovaj način obezbeđuje se osiguranje postojanog i ekonomski održivog sistema odbrane. Takođe, korišćenjem tehničkog rešenja omogućava se optimizacija insvesticija i to: • Identifikacijom dugoročnih izazova (20 godina i više); • Podrškom pri donošenju odluka čime se izbegavaju pogrešne investicije, kako kratkoročne, tako i dugoročne; • Podrškom pri donošenju odluke o brojnoj veličini i potrebama sistema odbrane. Osnovna ideja na kojoj je zasnovan softverski sistem KOSTMOD jeste identifikacija fundamentalnih izazova koji se javljaju tokom vremena, kao deo procesa planiranja odbrane. KOSTMOD omogućava bolji način suočavanja sa ovim izazovima u odnosu na postojeću praksu koja se bazira na kratkoročnim analizama. KOSTMOD je orjentisan na analizu dugoročne perspektive razvoja kompletnog sistema odbrane, a ne samo njegovih pojedinačnih delova. Na ovaj način omogućeno je dugoročno planiranje razvoja odbrambenih kapaciteta. Namena KOSTMOD softverskog sistema se značajno razlikuje od namene alata za budžetiranje. Dok alati za budžetiranje teže definisanju kratkoročnih prioriteta, KOSTMOD je orjentisan na analizu dugoročne perspektive razvoja kompletnog sistema odbrane. Rezultati dobijeni korišćenjem Kostmod alata će u mnogim slučajevima pružiti korisne ulazne podatke za proces budžetiranja.
М-категорија: 
Мп категорија ће бити приказана накнадно.

Пронађи DOI


Google ScholarTM

Резултати на еНаука су заштићени ауторским правима и сва права су задржана, осим ако није другачије назначено.