Results

eNauka >  Results >  Dodatak zubnom paralelometru za sečenje gipsanih modela i obradu elemenata parcijalne ili fiksne proteze pri horizontalnom položaju alata je konstrukcija koja omogućuje promenu položaja alata potrebnog za analizu, merenje i obradu materijala za izradu zubnih proteza, iz vertikalnog u horizontalni položaj. Pored toga ovim pronalaskom omogućena je rotacija horizontalno postavljenog alata za 360° u odnosu na vertikalnu osu. Pronalazak je izradjen od aluminijumske legure. Jedan kraj pronalaska je u obliku cilindra, a drugi sa radijusom i cilindričnim otvorom čije su dimenzije promenljive zbog toga što je cilindrični otvor u jednom delu prosečen i služi za fiksaciju alata pomoću zavrtnja koji se uvrće u otvor sa navojem, dok je centralni deo kvadratan. Cilindrični deo služi za fiksaciju pronalaska u horizontalni deo dentalnog paralelometra u proizvoljnom tj. željenom položaju u odnosu na koordinate x i y. Rotacija pronalaska u odnosu na vertikalnu osu moguća je za 360°. Cilindrični deo je sa udubljenjem cilindričnog oblika, da bi se smanjila težina pronalaska. Udubljenje se završava približno na polovini pronalaska.
Title: Dodatak zubnom paralelometru za sečenje gipsanih modela i obradu elemenata parcijalne ili fiksne proteze pri horizontalnom položaju alata je konstrukcija koja omogućuje promenu položaja alata potrebnog za analizu, merenje i obradu materijala za izradu zubnih proteza, iz vertikalnog u horizontalni položaj. Pored toga ovim pronalaskom omogućena je rotacija horizontalno postavljenog alata za 360° u odnosu na vertikalnu osu. Pronalazak je izradjen od aluminijumske legure. Jedan kraj pronalaska je u obliku cilindra, a drugi sa radijusom i cilindričnim otvorom čije su dimenzije promenljive zbog toga što je cilindrični otvor u jednom delu prosečen i služi za fiksaciju alata pomoću zavrtnja koji se uvrće u otvor sa navojem, dok je centralni deo kvadratan. Cilindrični deo služi za fiksaciju pronalaska u horizontalni deo dentalnog paralelometra u proizvoljnom tj. željenom položaju u odnosu na koordinate x i y. Rotacija pronalaska u odnosu na vertikalnu osu moguća je za 360°. Cilindrični deo je sa udubljenjem cilindričnog oblika, da bi se smanjila težina pronalaska. Udubljenje se završava približno na polovini pronalaska.
Authors: Igić A; Igić, Marko  ; Igić S
Issue Date: 2013
Publication: DODATAK ZUBNOM PARALELOMETRU ZA SEČENJE GIPSANIH MODELA I OBRADU ELEMENATA PARCIJALNE ILI FIKSNE PROTEZE PRI HORIZONTALNOM POLOŽAJU ALATA
Type: Patent
URI: https://enauka.gov.rs/handle/123456789/350479
Metadata source: Migrirano iz RIS podataka
M-category: 
Mp. category will be shown later

Find the DOI


Google ScholarTM

Items in eNauka are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.